Heritage bed

Historische groenten

planting the heritage bed yvon 9 aprilWe hebben hier een aantal mooie oude “vergeten”, of lang genegeerde, gewassen geplant. Dit zijn allemaal gewassen die behoren tot het Nederlands erfgoed zoals de aardappelrassen Keizerin en Koopmans Blauw, de kapucijnersoorten Rozijnerwt en Blauwschokkers, pastinaak, schorseneren, diverse uiensoorten en de Bloemendaalse Gele (een variëteit van de savooienkool). Er is gekozen voor veel gewasvariatie door de seizoenen heen. We maken ook gebruik van combinatieteelt: In en langs de groentebedden zijn kruiden en bloemen geplant, die goed combineren met de groentes en kwalijke insecten weren (bijvoorbeeld hyssop bij kool, peterselie bij sla en bonenkruid bij de tuinbonen). De tuin der vergeten groenten is onderverdeeld in 6 hoofdbedden, die wisselteelt mogelijk maken. De hoofdbedden zijn stuk voor stuk weer onderverdeeld in kleinere bedden van 80cm² met daarin diverse wortel-, blad-, bloem- en vruchtgewassen.

  • Ontwerpster: Alma Huisken, schrijfster van o.a. “Met mest en vork” en ecologisch hovenier-tuinier van De Groene Luwte, Groningen, http://www.degroeneluwte.nl.

 

Heritage vegetables

IMG_1177In this bed you will find a number of beautiful “forgotten” or at least often ignored, crops. These plants are part of Dutch heritage: for example “Keizerin” and “Koopmans Blauw” potatoes, purple podded “Blauwschokker” and “Rozijnerwt” capucijner peas, parsnips, salsify, different types of onion, and the Savoy cabbage variety “Blomendaalse Geel”. We planned for a large variety of crops throughout the seasons.  We also make use of companion planting: herbs and flowers around and within the vegetable beds to benefit the vegetables and keep away harmful insects (for example hyssop with cabbage, parsley with lettuce, and savory with broad beans). The garden of historical vegetables is divided into 6 main beds, to enable us to rotate the crops from year to year. The main beds are subdivided into smaller beds of 80cm², and contain different root, leaf, flower and fruit crops.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s