Mushrooms

Paddenstoelenbed

mushrooms yvonOp vochtige boomstammen groeien hier shiitake en oesterzwammen paddenstoelen. Uit de wind en de zon, op een schaduwrijke plek hebben ze weinig onderhoud nodig. Af en toe dompelen we de boomstammen in de sloot en wanneer de paddestoelen groot genoeg zijn (als de hoed nog net omkrult en los van de steel is) kunnen we ze oogsten.

Schimmels zijn een van de meest belangrijke groepen organismen op aarde. Samen met bacteriën zijn ze verantwoordelijk voor het grootste deel van de recycling van dood materiaal. Daarnaast zijn ze van levensbelang voor vele soorten planten, waaronder voedselgewassen, vanwege de mutualistische symbiose (mycorrhiza) die ze aangaan met plantenwortels. En natuurlijk zijn schimmels een belangrijke bron van voeding en medicijnen zoals kaas, bier, wijn, brood en penicilline.

 

Mushrooms

IMG_1452We grow shiitake and oyster mushrooms on damp tree trunks in this shaded bed. The tree trunks do best in the shade, protected from wind and sunshine. From time to time we soak the trunks in the water to stimulate the mushrooms to start growing.  The mushrooms can be harvested when the cap is loose from the stalk.

Fungi are one of the most important groups of organisms on the planet. Together with bacteria, they are responsible for most of the recycling which returns dead material to the soil in a form in which it can be reused. They are also vitally important for the good growth of most plants, including crops, through the development of underground mycorrhizal associations. And of course fungi are important sources of food and medicine, used in, for example, cheeses, beer and wine, bread and penicillin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s