Seed Saving

Zaadvermeerdering

mae seed saving aug 2013In dit bed kweken we planten met als hoofddoel het verzamelen van de zaden na de bloei. We willen deze zaden oogsten, selecteren, bewaren en ruilen met andere tuiniers die andere variëteiten hebben gekweekt, om hiermee bij te dragen aan het behoud van de biodiversiteit in de wereld. We zullen zaden selecteren van de sterkste, smakelijkste en best aan ons micro-klimaat aangepaste planten. De zaden bewaren we op een koele, droge en donkere plek (koelkast of diepvries) in plastic doosjes.

We hebben voor onze tuin vooral planten uitgekozen waarbij het eenvoudig is zaden te oogsten, zoals amaranth, rucola, kamille, brave hendrik, en éénjarige, zelfbestuivende gewassen, zoals bonen, sla, tomaten en paprika’s. Maar we experimenteren ook met planten die afgeschermd moeten worden om kruisbestuiving te verhinderen, zoals radijs (1 jarig), wortelen en uien (bloeit in het 2e jaar). In het bonenbed staan wel 12 verschillende soorten bonen en zo kunnen we hopelijk veel zeldzame en interessante soorten behouden voor de toekomst!

IMG_1192Bed adviseur: Nina Holland. Nina heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in een project in Bretagne, gericht op de instandhouding van bijzondere variëteiten van verschillende groentegewassen, en heeft workshops gevolgd bij Kokopelli (zadennetwerk in Frankrijk) en Semailles (klein zaden biobedrijf in België). Email: buen-aventura@riseup.net. Voor meer informatie over de (europese)wetgeving en de noodzaak van vrije zaadhandel: http://www.aseed.net.

 

Seed saving

IMG_7476In this bed we cultivate plants with the main goal of letting them bloom so we can gather their seeds. We want to harvest, select, save and exchange these seeds for other varieties with other gardeners, and in this way contribute to the preservation of global seed biodiversity. We select seeds from plants that are the strongest, tastiest and best adapted to our micro-climate. The seeds will be saved in a cool, dry and dark place (refrigerator or freezer) in plastic boxes.

We have mainly selected plants that are easy to save seeds from, such as amaranth, rucola, chamomile and Good King Henry, as well as annual, self-pollinating vegetables such as beans, lettuce, tomatoes and peppers. But we will also experiment with crops that need to be isolated in order to prevent cross-pollination, such as radishes (annual), and carrots and onions (flowering in the second year). There are 12 different kinds of beans in the triangular bed, and we hope to propagate and save many rare and interesting varieties!

  • Bed adviser: Nina Holland. Nina has built up a lot of experience over the years in a project in Brittany focused on the preservation of unique varieties of different vegetables.  She has also followed workshops with Kokopelli (French seed network) and Semailles (small seed company in Belgium). Email: buen-aventura@riseup.net.
  • For more information about the (European) seed legislation and the importance of the free exchange of seeds: http://www.aseed.net

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s